tirsdag 5. juni 2012

Origami 折り紙折り紙, 折紙  eller origami er kunsten å brette papir etter geometriske regler for å oppnå et ønsket design. Origami kommer opprinnelig fra Japan, omtrent tidspunkt er uvisst, men siden det er papir som er materialet, oppsto det etter papirets tilblivelse. Tilfeldigheter gjorde at jeg kom over en finfin bok(!!) som handler om nettopp origami. Og da måtte jeg jo selvsagt bestille underverket.


Tranen(tsuru eller 鶴 ) er Japans nasjonalfugl og et tegn på lykke- i tillegg til den eldste, beskrevne origamifiguren innen Japansk tradisjonell origami.


I Japan brettes ofte tranene av sammenhengende papir som er kuttet til. Dette kan du blant annet lese om i verdens eldste origamibok, Hiden Senbazuru Orikata (Hemmeligheten ved 1000 traner origami) fra 1797.


Legenden sier at den som bretter 1000 traner, får et ønske oppfylt. Etter bombingen av Hiroshima i 1945, var det ei lita jente på to år, Sasaki Sadako som overlevde. Da hun var omtrent 11 år begynte hun å brette traner. Les den lille historien her


Om jeg blir å brette 1000 traner har jeg mine tvil om, men det er ihvertfall moro å pusle med innimellom. Skal sies at det er mye vanskelige greier, så man må være tålmodig! 


Og om jeg kan ha slike fine traner hengende rundt i leiligheten spørs, da katten finner det veldig moro å spise papir... Så den første tranen jeg brettet har på mystisk vis forsvunnet...
Fotografiene kan du finne på Pinterest

1 kommentar:

  1. Hihi, fint med fugler å jakte på for innekatter også da ;)

    SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar. Det setter jeg veldig pris på. *Smil*